lördag 8 oktober 2011

Kvinnor kan!

Snälla Håkan Juholt, vi vet väl redan att alla politiker fuskar lite med bidrag, löner och skatter, det du fått sådan uppmärksamhet för är ju att du blivit påkommen. Men vilken bra retoriker han är, den där Juholt. Trots det tror jag faktiskt inte att han kommar sitta kvar till valet 2014.

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman, så heter de, Nobels Fredspristagare 2011. Tre kvinnor från Afrika och arabvärlden, som gjort skillnad. Ellen Johnson Sirleaf är Liberias första demokratiskt valda kvinnliga president som lugnat ner läget i landet genom samförstånd mellan militär och rebeller, och dessutom genomdrivit en FN-resolution till ökat skydd för kvinnor. Kritik har dock kommit mot henne både för sin bakgrund som stöttandes rebelledaren Charles Taylor, något hon senare tagit avstånd från, men också föt att hon just i detta ögonblick kandiderar för återval till presidentposten och man anser att detta är en orättvis fördel för henne. Även Leymah Gbowee är liberier och genom uppbyggandet av organisationen Women of Liberia Mass Action for Peace, var hon en del av att få slut på inbördeskriget i landet. Tawakkul Karma Jemenitisk journalist, människorättsaktivist och medlem av islamistpartiet Islah och ledde demonstrationer och bloggade om läget i landet vilket senare ledde till starten av den arabiska våren.

Att Anders Bagge i gårdagens Idol kallade Laila Bagge för sin fru var ju faktiskt roligt på riktigt. Tycker att Amanda Fondell är riktigt duktig, roligt att se hur mycket hon växer och utvecklas från program till program. Janten i mig tyckte det var bra att Roshana åkte ut, även om det fanns de som lät sämre igår.

Vi vann igår, trots regnet. Nu är vi klara tvåor, och klara för play-off och ska bara hoppas att Danmark förlorar så vi blir bästa tvåor och direktkvalificerar oss, för att hoppas på vinst mot Holland är rentav dumt. Men å andra sidan trodde jag ju inte på Tranströmer som litteraturpristagare heller...

Malmös socialdemokratiske kommunstyrelseordförande Ilmar Repalu tycker att invandrare ska ges prövotid på sin första tid som svenska medborgare, så att man kan utvisa dem om de visar sig vara kriminella element (eller iallafall om de döms för brott), men även för att kunna snabba på medborgarskapsprocessen. Hans partikamrat Morgan Johansson stödde först förslaget, men efter att Sverigedemokraterna gjort detsamma så drog han snabbt tillbaka stödet. Tala om att vända kappan efter motvinden!

Visst kan man se det som ett ställningstagande att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hoppar av en "Agenda"-debatt eftersom de inte vill stå på samma sida i studion som Sverigedemokraterna, fast å andra sidan kan jag känna att Miljöpartiet som fortfarande kommer delta i debatten är modigare som vågar vara kvar, som inser att det ligger en vinst i att ta striden istället för att springa därifrån.

Idag Kräftskiva (bättre sent än aldrig!)

Inga kommentarer: